środa, 27 sierpnia 2014

Festiwal Smaku w Grucznie


W ostatni weekend (23-24 sierpnia) gościłem w Grucznie, gdzie odbyła się jedna z najbardziej znanych imprez kulinarnych w naszym regionie - Festiwal Smaku. Tradycyjnie można było się tu zaopatrzyć w najwyższej jakości produkty lokalne i regionalne. Festiwal Smaku to jeden z pierwszych festiwali kulinarnych w Polsce. Z roku na rok impreza przyciąga coraz więcej odwiedzających, nie tylko z północnej części kraju, ale także z innych regionów. W ubiegłym roku na festiwalu prezentowało się blisko 160 wystawców, z których połowa pochodziła z województwa kujawsko-pomorskiego.

Na festiwalu prezentowano bogatą ofertę handlową żywności wysokiej jakości, m.in.: wyroby z dziczyzny, gęsiny, z ryb, grzybów, a także powidła śliwkowe, sery, miody oraz nalewki i wina. Zobaczyliśmy pokazy tradycyjnych metod przetwórstwa takich, jak smażenie powideł, wyciskanie soków z owoców, pozyskiwanie miodu. Atrakcją były prezentacje rodzimych ras owiec i pokazy pracy psów pasterskich. Nie zabrakło też wyrobów rękodzieła artystycznego – rzeźby, haftu oraz ceramiki. Miałem przyjemność wręczać nagrody zwycięskim Wystawcom, przewidziane dla zwycięzców konkursów: „Miód Roku”, „Smak Roku”, „Turniej Nalewek” oraz „Turniej Kucharzy”.

Na stoisku województwa prezentowaliśmy żywność wysokiej jakości z naszego regionu, a wszyscy odwiedzający mogli skosztować wyśmienitych produktów i spotkać się z ich wytwórcami - członkami sieci regionalnej Dziedzictwo Kulinarne Kujawy i Pomorze. Zaprezentowaliśmy również produkty zarejestrowane na Liście Produktów Tradycyjnych oraz produkty rolnictwa ekologicznego.

W Opolu poszukujemy piękna w piosence, festiwal w Gdyni ukazuje nam piękno sztuki filmowej. Festiwal w Grucznie to, w mojej opinii, manifestacja naszej kreatywności w poszukiwaniu piękna smaku.







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz